maanantai 27. toukokuuta 2013

Elämän mieli

Jokainen elää elämänsä niinkuin haluaa. Elämässä on asioita, joihin meiltä ei kysytä lupaa, mutta avaimia onnellisuuteen on silti paljon jokaisen omassa taskussa.

Viime lauantaina haudattiin meidän sukumme vanhin. Hän eli melkein 105-vuotiaaksi. Nekrologista luin hänen kolmen kohdan ohjelmansa, joka on vaikuttanut pitkään ja vireään elämään: Lue sanomalehti joka päivä, käy joka päivä ulkona (kävelemässä) ja tapaa joka päivä yksi ihminen kasvokkain. Hyviä ohjeita eläkeläiselle ja miksei meille jokaiselle.

Tällaisissa maisemissa päihdekuntoutujien leiriä vietettiin
Honkajoen Jyllin leirikeskuksessa
Jollakin toisella elämänohjeet ovat erilaiset. Jokaisen päivän tekemiset ja tekemättä jättämiset muovaavat joka tapauksessa elämäämme. Voisiko asiassa kilvoitella? Kyllä voi. Joillekin kilvoittelu on suorastaan elossa säilymisen ehto.

   Olin parin päivän ajan päihdekuntoutujien leirillä, onnekseni vain yhtenä ohjaajana. Leiri kesti neljä päivää, ja ohjelma ei ollut pelkästään ulkoilua ja syömistä. AA-laisen kokemusasiantuntijan  ja muiden päihdesairauteen perehtyneiden vieraiden johdolla ja myös "omassa porukassa" käytyjä keskusteluja kuunnellessani ymmärsin, miten hartaasti lähes jokainen osallistuja toivoi, että voisi elää lopun elämänsä ilman alkoholia. Juominen kun ei ollut enää pitkään aikaan ollut kenellekään hauskaa, vaan kauhistuttava "pakko". Heidän mottonsa on anonyymien alkoholistien tuttu rukous: "Jumala, anna minulle tyyneyttä hyväksyä asiat, joita en voi muuttaa, rohkeutta muuttaa ne, jotka voin ja viisautta erottaa nämä kaksi toisistaan".
Tuokin elämänohje on hyvä ja käyttökelpoinen jokaiselle. Asenteistahan elämä on pitkälti kiinni.

Monesti kysytään, minkälaisin eväin vanhemmat lähettivät lapsensa maailmalle. Joillakin eväitä ei ole ollut lainkaan. Oma elämä on pitänyt oppia yksin, kaikki virheet kantapään kautta kokien. Toisille Jumala on antanut vanhemmat, joiden elämä sinällään on ollut esimerkiksi kelpaavaa. Elämänohjeita on lukuisia. Ehkä yksi armollisimmista on vanhempien sanat: "Koskaan et voi tehdä mitään niin väärää, että et olisi tervetullut kotiin."

Tuo elämänohje on kuin tiivistelmä tutusta tuhlaajapoikavertauksesta. Isän syli on auki, koska hänen sydämensä on sulaa rakkautta. Jospa me voisimme heijastaa edes hivenen tätä taivasta maan päällä.


   


2 kommenttia:

  1. KIITOS TUULI KOSKETTAVASTA KIRJOITUKSESTA <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. un vois edes vähän vaikuttaa tässä epäoikeudenmukaisuuden, ilkeyden ja valheellisuuden maailmassa. Kun osaisi edes vähän kertoa armosta.

      Poista