sunnuntai 19. huhtikuuta 2015

Kuusi

Itsenäisen Suomen syntymäjuhlaa vietetään kuudes päivä. Ystäväni syntymäpäivä on kuudes päivä. Oma syntymäpäiväni on kuudes päivä. Kuusi on merkittävä luku.

"Oi kuusipuu, oi kuusipuu ja lehväs uskolliset..." Niin. Kuusi. Tänä keväänä se on ollut uhanalainen laji täällä Kalkunmäen alueella. Metsäkoneet ovat puskeneet itsensä takapihojamme väistellen tarkoituksenaan kaataa kuuset - ja paljon on kaatunutkin.

Kun eräänä kevättalven päivänä olohuoneen ikkunasta näkyi iso, valtavan iso, metsäkone, hätäännyimme. Olimme toki nähneet kulkiessamme, että asuinalueellamme oli valtavia tukkipinoja vähän joka puolella. Myös surullisen näköisiä korkeita kantoja törrötteli polkujen vierellä seuranaan sotkuinen vyyhti kuusenoksia, risuja ja muuta roskaa. Mutta että meidänkin kuuset! Vetäisin takin päälle ja lähdin tuohtuneena takapihalle. Ääni väristen kysyin: "Kenen käskystä te olette kaatamassa kuusia?"  Metsämiehet kapusivat alas koneesta ja soittivat pomonsa paikalle: " Kaupunkihan tämän on päättänyt ja annettua työtähän me vain tässä teemme." Juttelimme niitä näitä kunnes pomo saapui pari vuotta sitten pidetyn yhtiökokouksen pöytäkirja kädessään. Kun kysyin, miksi kuusia kaadetaan, sain vastauksen: "Kuusten juuret ovat niin pinnassa, että ne kaatuvat helposti ja sitä paitsi joissakin niistä on tyvilahoa. Kuusiin sitä tulee helposti. Tuokin puu tuossa on ihan laho sisältä." Ihmettelin, miksi terveetkin puut kaadetaan. "No, niistä ei päällepäin näy, onko niissä tyvilahoa ja- sitäpaitsi- te olette yhtiökokouksessa päättäneet, että tästä tulee harventaa puustoa." Pyysin saada nähdä paperin. Toden totta, olinhan siellä istunut minäkin. Muistin selvästi tuon kokouksen, jossa lähinaapurimme ja me sanoimme jyrkän "ein" ja niinpä paperissa seisoikin aivan selvin kirjaimin, että puita saa varjostuksen takia kaataa asuntojen 5 - 8 kohdalta. Totesin: "Te olette nyt asuntojen 1 - 4  kohdalla." Vastaus oli keinotekoinen`: "Se olisi kyllä pitänyt mainita sitten erikseen, ettei tästä saa kaataa." Toivottavasti en käyttäytynyt kovin huonosti kun oikein korotin ääntäni:"Jos siinä on mainittu ne asunnot, joiden kohdalta toivotaan puiden harvennusta niin eikö siitä (tyhmempikin) - (tuota sanaa en sanonut ääneen) - ymmärrä, että toisen talon kohdalta puut jätetään rauhaan!" Olin niin pahalla tuulella, että teki mieli sanoa jotakin latvalahoista ihmisistä, joiden kuitenkin annetaan pysyä pystyssä, mutta onneksi hillitsin älyttömät ajatukseni (vaivoin). Tarina päättyi onnellisesti.
Meidän talomme kohdalla on pystyssä noin viisi tai kuusi kuusta, muualla lähistöllä ei yhtäkään!

Sibelius on säveltänyt aivan upean pikkuisen pianoteoksen "Kuusi". Näin eduskuntavaalipäivänä voisi vaikka kuunnella Sibeliusta. Toivon, että kansamme on tänään äänestänyt eduskuntaan rohkeita ja järkeviä kansanedustajia. En kyllä yhtään kadehdi heitä, jotka tänään hymyilevät voittajan hymyä sillä päätökset, joita he joutuvat tekemään, ovat vain vaikeita tai vielä vaikeampia."Sitä kuusta kuuleminen, jonka juurella asunto"
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti