lauantai 25. joulukuuta 2010

Joulu tuli taas

Tämä pitkänsitkeä  flunssa on pakottanut vimmeisen puolentoista viikon aikana perumaan monta menoa ja myös parit vieraat. Huominenkin kauankaivattu matka joudutaan perumaan, sillä itseni lisäksi aavisteltavissa ollut nuha ja harvakseltainen yskä kuuluvat myös kanssaeläjäni äänessä. Mutta tulipa joulu. Tuli ja toi rauhan tullessaan. Kaikki on tehty verkkaisesti, nauttien. Ruokaa oli riittävästi, ei ähkytty- laatikot jätettiin jääkaappiin odottamaan tulevia päiviä. Illalla ehdittiin katsoa elokuva ja kuunnella Mozartia sen jälkeen kun harvakseltaan oli paketit avattu. Takassa paloi tuli. Mikään ei kiehunut liedelle. Ja enkelikello- sen helinä on jälleen suloisinta joulumusiikkia, vaikka kestää vain pienen  kynttilän pituisen hetken. Tänä aamuna katselin kieppuvia enkeleitä helinän keskellä ja mieleni täytti ilo! Enkelit ovat olemassa. Vapahtaja on syntynyt, mikään ei voi olla huonosti.
   Toissapäivänä syötin äitiä dementiekodissa 40 minuuttia. Sinnikkäästi lusikkaa ja maitolasia suuhun, vaikka äiti yhtä sinnikkäästi napitti suunsa tiukaksi viivaksi. Äidilläkään ei loppujen lopuksi ole mitää hätää. Hänen sairautensa vain on tuollainen. Syöttöhetki oli hyvä hetki.Koin olevani lähellä, tekeväni jotain merkityksellistä. Ympärillä istui nuokkumassa ja ruokailemassa hiljainen porukka. Ruuan jälkeen äiti kellahti sängylle makaamaan. Peittelin hänet siihen. Ei sanonut sanaakaan. Äidiltä ovat kadonneet sanat. Onko sanoilla väliä?
Tänään jouluaamuna meitä sivukylän asukkaita hemmoteltiin joulukirkolla, joka alkoi klo 7 aamulla. Kirkossa oli kansaa enemmän kuin kuvittelin. Kuvittelin aika vähän... Pappi muistutti, että juuri nyt (kuvaannollisesti) ympäri maailmaa kansa kokoontuu kirkkoihin iloitsemaan Kristuksen syntymästä. Näin mieleni silmillä ilosta tanssivia afrikkalaisia veljiäni ja sisariani, aasialaisia, venäläisiä suitsukkeineen, australialaisia hellemekoissaan:
"Juhlimaan tulkaa, toivon täyttymistä, rientäkää, kutsuu nyt Betlehem! Etsikää lasta, taivaan kunigasta, ja kumartamaan tulkaa ja kumartamaan tulkaa ja kumartamaan tulkaa Herraamme!"

Joulu tuli
vaikka en ollut niin valmis.
Olin väsynyt ja kipeä.

Rauha ja rauhattomuus,
valo ja pimeys,
kylmä ja lämmin
ovat kaikki sisäkkäin elämässä.

Enkelikynttilelikön sulohelinä
on hiljaisuuden ääni.
Äidin väsyneet silmät
ovat murhetta täynnä.
Ja silti, kun äiti hymyilee
silmiin syttyy valo, joka loistaa pienen hetken.

Pieniä hetkiä
iloa, rauhaa ja lämmintä
sitä on elämä, joulu, juuri tämä joulu.                                     

4 kommenttia:

 1. Kiitos Tuuli,näitä on aina niin mukava lukea ;)

  VastaaPoista
 2. Ihanaa, Pirjo, että viitsit lukea! Jos kirjaudut lukijaksi, ymmärtääkseni tieto uudesta tekstistä tulee Sulle s-postiin. Sä oot kyllä positiivisin tuntemani ihminen...

  VastaaPoista
 3. Kiitos :) Waude mä osasin kirjautua ja ihan kuvan kera!
  oon varmaan aiemminkin sanonut saman et sun tekstit on niin eläviä,lukiessa näkee ne asit mistä kirjoitat...

  VastaaPoista
 4. Hei! Kirjauduitko lukijaksi? Miksiköhän mun sivulla ei sitä näy? Kiitos kummiski.:)

  VastaaPoista