maanantai 9. helmikuuta 2015

Kielikylpy

Kielikylpy on tätä nykyä jokapäiväinen. Joka tuutista tulee älytöntä kielten sekamelskaa. Suomenkieli taitaa olla sukupuuttoon kuoleva, varjeltava luonnonvara. Vähän niinkuin liito-orava. Isä kääntyisi varmaan haudassaan, jos median mölötys, huutaminen ja pölötys sinne kuuluisi. Hän kun oli ihminen, joka oikaisi omiensa kielenkäyttöä välittömästi, jos hänen mielestään suomenkieli tuli jotenkin huonosti lähimmäisen huulilta. Taatusti "alkaa tekemään"- tapaiset, nyt jopa virallisesti hyväksytyt kielenmuutokset saisivat häneltä jyrkän tuomion. Kyllä minäkin niin mieleni pahoitin. Edelleen alan kirjoittaa, vaikka muut kuinka alkaisivat arvostelemaan.

Pahinta on silti tämä englanninkielen sekoittaminen suomenkieleen, Aivan huomaamatta englanninkieli hiipii sisään. Itsekään en enää huomaa ihmetellä, miksi "Voice of Finland" ei voisi olla "Suomen Ääni"? Miksi "talkshow" ei voisi olla "keskusteluohjelma" tai mitä tahansa, Anyway, on ihan mahdottoman hauskaa, kun multitalentit starat nousevat stagelle esittämään upean vetonsa biisistä, joka on leffasta tuttu. Ja jos ääni on tosi fine, niin tuomarit osoittavat rispektiä ja kehuvat artistin attitudea. Wau! Kannattaisi varmaan tsättäillä tai lisätä hästäk twitterissä, ainakin nyt facessa.

Citymarket on jo niin tuttu kauppaketjun nimi, ettei edes huomaa, että suomeksi sen kuuluisi olla "Kaupungin tavaratalo" Ilahdun aina omaperäisistä suomenkielisistä vaihtoehdoista. Meilläkin on sentään Valkoinen Puu, suutariliike Aniliini ja tuo ihana käsityöläisten nuorekas "Uniikkiputiikki", joka on nimensä mukaan ainutlaatuinen! Uniikkiputiikki on niin hauska muunnelmasana, että sen tarkka vastine suomeksi olisi huonompi: "Ainutlaatuinen kauppaliike"!

Nezirkin kuuluu urheiluruudun mukaan treenaavan oman kuntonsa äärirajoilla. Treeni on kyllä suomeksi harjoitus, mutta treeni on jo niin tuttu sana, ettei se enää käy kielikorvaani kovin pahasti.
Ja treenajillahan on aina nykyään choutsi.  Myös musiikin puolella choutsataan, että päästäisiin
kovaa duunia tekemällä etenemään uralla.

Maailman suurien ongelmien rinnalla nämä asiat ovat pieniä. Mutta ärsyttäviä. Globaalisuus ei voi olla oman kielen raiskausta mennen tullen. Yritän itse puhua suomea suomalaisille ja englantia niille, jotka eivät ymmärrä suomea. Ruotsia en edes yritä, mutta swahilia olisi kiva puhua jonkun sitä osaavan kanssa. Siitä saisi poweria  :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti