tiistai 29. elokuuta 2017

Lintuperspektiivi

Joskus omaa elämäänsä on tarpeellista katsella vähän kauempaa. Päivien ja tapahtumien pyörityksessä saattaa kadottaa itsensä monenlaiseen puuhasteluun. Mitä enemmän tulee ikää, sitä tärkeämmäksi tulee tarve tehdä oikeita asioita. Oikeat asiat ovat sellaisia, jotka antavat sisältöä elämään, hoitavat ihmissuhteita, tuovat iloa, noin niinkuin esimerkiksi. Vaikeaa se on, koska ihmisiä iloiseksi tekeviä asioita ja mielenkiintoista ja hyödyllistä tekemistä on niin paljon.
Otsikko viittaa lintuun. Miten korkealle oikein pitää lentää, että vain olennainen näkyy selkeästi?
Pitäisikö kaikki pikkumukava, kuten esim. sudokun tekeminen tai kirjojen lukeminen unohtaa? Onko ruuan laittaminen pitkän kaavan mukaan turhaa, kun "mättöä" saa kyllä nopeastikin ihan valmiina? Kuinka paljon ihmisen pitää liikkua ja ulkoilla, että siitä on todellisia terveydellisiä vaikutuksia? Miten hoitaa sukulaissuhteita, kun  lähes kaikki lähimmät asuvat maantieteellisesti kaukana? Kenen on vastuu, jos lähisuhteet kutistuvat joulukortteilun tasolle? Onko blogin pitäminen tärkeää?

Alkaa ahdistaa. Tästä tarkastelusta taitaakin tulla varsinainen itsetutkistelun aaveiden yö - vaatimuksia ja odotuksia, toiveita ja hyötynäkökohtia sikin sokin aivan rannaton määrä. Miten olla terveesti itsekäs? Jo työssä ollessani pohdin näitä samoja. Kenen kutsuun vastaan myöntävästi, miten vedän rajat?

Ilo on pieni sana, mutta kätevä mittari käytettäväksi. Näin toivon ja oletan. Jokaiseen päivään sovitettakoon riittävä määrä iloa tuottavia asioita. Siksi ruuan laittaminen pitkän kaavan mukaan on tärkeää, ainakin välillä ja riittävän usein. Siksi turhalta tuntuvan kirjan voi jättää kesken. Siksi joka ilta ei tarvitse katsoa kaksia uutisia. Siksi aikaa pitää viettää niiden ihmisten kanssa, joiden seurassa tulee rakentunut ja hyvä olo. Ja sen tähden lenkin voi välillä tehdä kaatosateessa, koska kastuminenkin on mukavampaa kuin TV:n  mitäänsanomattoman ohjelman tuijottaminen.
Siksi ihmistä hädässä ei voi hyljätä. Siksi kannattaa pitää kiinni toivon näköaloista. Siksi kannattaa välillä muistella ihmisiä, jotka ovat jo poissa täältä. Siksi kannattaa välillä laulaa sydämensä pohjasta. Siksi kannattaa osata myös  jättää jokin raskaaksi käynyt tehtävä. Täytyy uskaltaa luottaa toisiin ihmisiin. Hekin osaavat, kunhan annan itse tilaa. Ilon vuoksi kannattaa ottaa puhelin käteen ja soittaa ihmiselle, jota on jo pitkään ajatellut. Siksi kannattaa välillä olla ihan yksin ja hiljaa, kuunnella.
Ja juuri ilon tähden kannattaa puhua kauniisti ja toimia kärsivällisesti kotona. Ilon vuoksi kannattaa ottaa itsensä vähän kevyemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti